Istorija fudbala na pesku

Istorija fudbala na pesku u Srbiji tek je počela da se ispisuje, a nastanak ove atraktivne igre vezuje se za Brazil. Verovatno najveći zaljubljenici u fudbal na čitavoj planeti – Brazilci, svoju fudbalsku strast sa travnatih terena preneli su i na plaže. Tradicionalna veština fudbalske igre prilagođena je peščanoj podlozi, a atrktivnost poteza, lucidnost driblinga i mnoštvo lepih golova značajno su uticali da se Beach Soccer relativno brzo pozicionira među populacijom ne samo u Brazilu, već širom sveta.

Fudbal na pesku igra se u preko 75 zemalja, na šest kontinenata, a igraju ga muškarci, žene i deca. U promociji fudbal na pesku značajno su svojim učešćem doprineli fudbalski asovi pout Erika Kantone, Romarija, Zika, Hulija Salinasa, Mičela, Žuniora… Njihovo pojavljivanje na turnirima u značajnoj meri približilo je ovaj sport medijima, ubrzalo razvoj i značajno doprinelo na popularnosti. O tome svedoči podatak da su mečevi fudbala na pesku televizijski prenošeni u preko 170 zemalja stvarajući od fudbala na pesku na taj način sport sa njvećim razvojem i najbržim rastom u svetu.

Turniri Svetskog kupa organizovani su od 1995. godine, a kreiranjem Beach Soccer Worldwide u značajnoj meri unapređena je organizacija, a ceo projekat fudbala na pesku podignut je na znatno viši nivo. Upravo takav pristup omogućio je da Beach Soccer nedugo zatim postane deo porodice FIFA, a u maju 2005. održano je prvo svetsko prvenstvo pod okriljem svetske kuća fudbala i to u Brazilu na čuvenoj plaži Kopakabana. Na iznenađenje mnogih Francuska je u finalu pobedila Portugal, dok su favoriti Brazilci eliminisani u polufinalu.

Na šampionatim a sveta koji su do sada organizovani pod pokroviteljstvom FIFA Brazil je četiri puta bio šampion, Rusija dva puta, a po jednom Francuska i Portugal. Od 2009. Svetsko prvenstvo se održava svake druge godine, a naredni šampionat igraće se 2017. u Bahamima.

Pogledajte koje sve reprezentacije Vas ocekuju na ovogodišnjem Euro Kupu koji će se održati ove godine na Adi