Leonov: Želimo da osvojimo turnir

Euro Beach Soccer Cup Belgrade 2016 biće bez svake sumnje najjači turnir u fudbalu na pesku u Evropi ove godine. Naš glavni grad će od 24. do 26. juna okupiti izuzetno kvalitetne reprezentacije među kojima će biti i selekcija Rusije, trenutno prvoplasirani tim na svetskoj rang listi. O kvalitetu ruske selekcije svedoče podaci da su dva puta bili prvaci sveta (2013. i 2015. godine), četiri puta su osvajali evropsku ligu, dva puta Interkontintentalni kup, a dva puta su osvajali i Euro kup.

O tajni uspeha Rusije u fudbalu na pesku smo i po;eli raygovor sa kapitenom ruske Selekcije Ilijom Leonovim.

Sve je počelo još 2005. godine. Sistemskim i napornim radom, uz veliku podršku fudbalske federacije Rusije, dobrog nacionalnog šampionata u kome su igrali kvalitetni inostrani igrači kao i razvojom infrastrukture, za relativno kratko vreme došli smo do velikog uspeha i pozicije na kojoj se sad nalazimo – rekao je Leonov i potom publici u Srbiji pokušao da približi ovu, na našim prostorima, novu sportsku disciplinu:

RAVENNA, ITALY – SEPTEMBER 02: FIFA Beach Soccer World Cup at the Stadium del Mare on September 2, 2011 in Ravenna, Italy. (Photo by Manuel Queimadelos)

– Fudbal na pesku je pre svega veoma dinamična igra i prelep sport. Takmičenja se uvek odvijaju živopisnim lokacijama, na obalama reka, jezera ili mora. Veliki broj navijača prati utakmice, relaksirajuća je atmosfera, mnogo je lepih golova. Sve to je fudbal na pesku. To je zaista atraktivan sport, pun spektakulatnih poteza i kao takav vrlo zan

O očekivanjima na turniru Euro Beach Soccer Cup Belgrade 2016 Leonov je rekao:

– Turnir u Beogradu okupiće sedam najboljih timova Evope i domaćina Srbiju, za koju lično očekujem da će se dobro pokazati pred svojom publikom. Takođe, očekujem i da će moja reprezentacija pružiti dobre igre i osvojiti prvo mesto. Voleo bih da vidim mnogo publike na tribinama, lepu atmosferu i da svi oni koji dođu na stadion da se dobro zabave.

Reprezentacija Srbije u fudbalu na pesku je u nastajanju. Leonova smo upitali za savet za što brži napred:

– Najbolji savet koji mogu da vam dam je da u rad uključite inostrane iskusne stručnjake za fudbal na pesku. Mi smo to isto uradili na početku i sa nama je radio Enrike Setien Soler, trenutno trener španskog Las Palmasa koji nam je mnogo pomogao. Takođe, bilo bi dobro da se oslonite i na rad sa lokalnim stručnjacima koji imaju iskustva iz fudbala i futsala koji bi mogli da vode reprezentaciju u budućnosti. Najidealniji recept je stvaranje jake lige iz koje bi se stvarali dobri igrači, a od njih bi se napravila i jaka reprezentacija. Ono što bi u početku bilo najefikasnije je da pokušate da animirate i za fudbal na pesku zainteresujete fudbalere i igrače futsala u čemu Srbija ima vrhunske majstore i veliku tradiciju.

Leonov je priznao da o Srbiji ne zna mnogo toga i da zato jedva čeka do dođe u Beograd

– Znam da je Srbija veoma lepa zemlja sa divnom prirodom. Srbi su nam bratski naord, oduvek smo gajili prijateljske odnose i nadam se da ću tokom boravka na ovom turniru mnogo toga naučiti o vašoj zemlji i da ću biti u prilici da upoznam vaše ljude – zaključio je Leonov.

Podelite vest

Povezane vesti