Pantelić i Kežman promovišu fudbal na pesku

Preduzeće Beach Soccer d.o.o. osnovano je u novembru 2015. godine sa ciljem da vodi brigu o fudbalu na pesku u Srbiji. Značajnu podršku za pokretanje nove sportske discipline u našoj zemlji dalo je Ministarstvo omladine i sporta, grad Beograd kao i Fudbalski savez Srbije.

Direktor preduzeća Beach Soccer d.o.o. je Aleksandar Radošević koji je na prvoj konferenciji za medije govorio o brojnim projektima koji su dogovoreni u prethodnih nekoliko meseci koji će značajno doprineti promociji fudbala na pesku u Srbiji.

– Od 24. do 26. juna Beograd će biti domaćin turnira Euro Beach Soccer Cup Belgrade 2016, na kome će osim selekcije Srbije učestvovati još Portugalija, Rusija, Italija, Švajcarska, Španija, Ukrajina i Francuska.

Turnir se organizuje pod pokroviteljstvom svetske asocijacije za fudbal na pesku (Beach Soccer Worldwide). O kvalitetu turnira najbolje svedoči podatak da su selekcije Rusije i Portugalije trenutno vodeće na svetskoj rang listi, a od osam prvoplasiranih reprezentacija čak pet će biti učesnice turnira u Beogradu – rekao je Radošević i potom najavio izgradnju stadiona za fudbal na pesku:

– Moderan sportski objekat biće smešten na makiškoj strani Ade Ciganlije, na površini od oko 4.400 kvadrata. Početak gradnje planiran je za nekoliko dana, a radovi će trajati 45 dana. Stadion će imati kapacitet 2.469 mesta i biće izgrađen po standardima FIFA.

Uz organizaciju turnira i izgradnju prateće infrastrukture uporedo se vodi računa i o formiranju selekcije Srbije u fudbalu na pesku:

– Selektor reprezentacije je Dejan Knežević, naš najtrofejniji futsal stručnjak koji je šest puta bio prvak države, a od 2007. godine je pomoćnik trenera futsal reprezentacije Ace Kovačevića. Kneževića će moći da računa na dvojicu bivših kapitena Crvene zvezde Dejana Milovanovića i Nikolu Mijailovića, kao i na kapitena futsal reprezentacije Srbije Marka Perića i rezervnog golmana Nemanju Momčilovića. Od 20. maja biće održavani selekcioni treninzi koji će trajati sedam dana tokom kojih će biti određeno 12 igrača koji će činiti naš državni tim.

Promoteri fudbala na pesku u Srbiji su dvojica bivših reprezentativaca Marko Pantelić i Mateja Kežman:

– Imam običaj da kažem da je fudbal na pesku ono najbolje uzeto iz fudbala i stavljeno pod sunce na pesak, pored mora. Mnogo makazica, voleja, atraktivnih golova, a bez previše trčanja i taktičkih pomeranja. To je suštinu ovog sporta u kojem ćemo u budućnosti moći da uživamo i u Srbiji. Fudbal na pesku sam rekreativno redovno igrao. Zato vas pozivam da podržite ovaj sport, da u njemu učestvujete i da uživate jer uživanje je zagarantovano. Dobro je i važno što postoji podrška nadležnih institucija jer će fudbal na pesku samo tako doći do infrastrukture i razvoja. Uveren sam da će ovaj sport imati vidan napredak u Srbiji – rekao je Pantelić a na njegovu priču nadovezao se Kežman:

– Veliko mi je zadovoljstvo što ću ubuduće imati ulogu promotera sporta kao što je fudbal na pesku.

Srbija ulazi u grupu zemalja koja neguje ovaj sport i mislim da je to sasvim logično jer sam siguran da mi kao sportska nacija imamo talenat i za beach soccer. Nisam imao prilike u karijeri da se na ozbiljnijem nivou oprobam u ovom sportu, ako se ne računa pikanje sa decom tokom odmora ili duelima sa prijateljima izmedju dva osvežavajuća pića na plaži. Ipak, znam da ovaj sport zahteva vrhunsku tehniku i veliku spretnost. Siguran sam da ćemo u mesecima koji dolaze imati mnogo atrakcije i uživanja uz fudbal na pesku. Uveren sam da ni Panta ni ja nećemo izdržati da se ne oprobamo u ovom sportu čim bude gotov stadion na Adi.

Podeli vest

Ostale vesti